A szövetségeseknél hány nemzet is vett részt ebben a hatalmas vállalkozásban?

A briteken és az amerikaiakon kívül a brit nemzetközösség államai közül szinte mindenki képviseltette magát: kanadaiak, újzélandiak, ausztrálok, délafrikiak, indiaiak, nepáliak, sőt még brazil vadászpilóta is volt ebben a színes társaságban; azután a megszállt országokból érkezettek: lengyelek, hollandok, belgák, franciák, norvégek, csehek. Mindannyian ugrásra készen álltak, hogy Hitler Európáját felszabadítsák.


Akkor nézzünk néhány – igazolható – számadatot.

Amerika már 1942-ben a Boleró-művelet keretein belül elkezdte a hadianyag szállítását az óceánon át. 1944-re a Brit kontinensen 2,5 millió tonna hadianyag, 13.000 repülőgép, 3500 vitorlázó gép, 1200 hadihajó, 4000 partraszálló hajó, 1600 kereskedelmi hajó, Londontól Bristolon át Cardiffig a kikötők nem fogadtak többet civil hajókat, helyüket az inváziós – vagy vele kapcsolatos – flotta foglalta el.

 

 

Rendelkezésre állt még 124.000 kórházi ágy és mindezekhez 54.000 szakács a zavartalan működéshez. Ehhez a rengeteg felszereléshez tartozott 1,7 millió brit, 1,5 millió amerikai és 220.000 ezer szövetséges katona.  

Vezetőik között olyan kiemelkedő képességű tisztek, mint Montgomery tábornok, Dempsey tábornok, Ramsey tengernagy a britek részéről, Spaatz tábornok az USA stratégia légierejének parancsnoka, Bradley tábornok, Patton tábornok (aki a közvetlen partraszállásban nem vett részt), Eisenhower tábornok - aki az egész *SHAEF parancsnoka volt – amerikai részről. Természetesen ennél jóval több kiváló tiszt vett részt szövetséges részről a harcokban, róluk a megfelelő helyen teszek majd említést.

Valamennyien elszántak voltak, akár tisztek akár legénységi állományúak voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Courtney Hodges tábornok a VII. hadtest parancsnoka és George Patton tábornok a 3. páncélos hadosztály parancsnoka.

 (forrás: US. Nemzeti archivum)

*SHAEF : Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force, a Szövetséges Expedíciós Erők Legfőbb Parancsnoksága.

 

 

 

 

Szerző: Zauner  2009.10.20. 00:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haboru-kicsiben.blog.hu/api/trackback/id/tr31462233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása